Roti World / Bread Bowl
Bahan Doh
170ml air suam
250gm tepung roti / high protein
65gm tepung gandum / multipurpose
2 sudu besar shortening / lemak sayur
3 sudu teh gula kastor
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu besar susu tepung
1 1/2 sudu teh yis segera
170ml air suam
250gm tepung roti / high protein
65gm tepung gandum / multipurpose
2 sudu besar shortening / lemak sayur
3 sudu teh gula kastor
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu besar susu tepung
1 1/2 sudu teh yis segera
Cara K1 :
1. Satukan semua bahan kecuali shortening dan air di dalam mixer. Menggunakan hook, putar dengan speed perlahan, masukkan air sedikit demi sedikit hingga doh bergumpal, masukkan shortening dan putar selama 10 minit hingga menjadi doh yang lembut.
2. Bahagikan doh kepada dua bahagian. Bulatkan doh dan tutup dengan plastik atau bekas selama 30 minit sehingga doh mengembang.
3. Leser dulang pembakar dengan shortening, apabila doh mengembang, tekan untuk mengeluarkan angin, kemudian bulatkan kembali. Letak di atas dulang pembakar, rehatkan selama 15 minit lagi hingga doh mengembang. Sapu dengan susu sejat pada permukaan doh.
4. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu di rak bawah pada suhu 160C selama 30 minit atau sehingga roti keperangan.
5. Apabila roti telah sejuk, potong bahagian atasnya.
6. Keluarkan isi roti, tetapi tinggalkan sedikit di bahagian bawahnya untuk mengelakkan sup bocor.
7. Hidangkan dengan sup di
1. Satukan semua bahan kecuali shortening dan air di dalam mixer. Menggunakan hook, putar dengan speed perlahan, masukkan air sedikit demi sedikit hingga doh bergumpal, masukkan shortening dan putar selama 10 minit hingga menjadi doh yang lembut.
2. Bahagikan doh kepada dua bahagian. Bulatkan doh dan tutup dengan plastik atau bekas selama 30 minit sehingga doh mengembang.
3. Leser dulang pembakar dengan shortening, apabila doh mengembang, tekan untuk mengeluarkan angin, kemudian bulatkan kembali. Letak di atas dulang pembakar, rehatkan selama 15 minit lagi hingga doh mengembang. Sapu dengan susu sejat pada permukaan doh.
4. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu di rak bawah pada suhu 160C selama 30 minit atau sehingga roti keperangan.
5. Apabila roti telah sejuk, potong bahagian atasnya.
6. Keluarkan isi roti, tetapi tinggalkan sedikit di bahagian bawahnya untuk mengelakkan sup bocor.
7. Hidangkan dengan sup di
No comments:
Post a Comment