resepiGULAI ikan aya nasi dagang teganu :
bahan :
1 ekor ikan aya sederhana besar
3 kpg asam gelugur
2 sdb garam
air jgn byk.
1 ekor ikan aya sederhana besar
3 kpg asam gelugur
2 sdb garam
air jgn byk.
cara;
- rebus dengan api sederhana sehingga sebati dlm ikan tersebut (lg lama lg elok, tp kecilkan api) klu kurang masin atau masam tmbh sndiri ikut citarasa.
tutup api ketepikan.
- rebus dengan api sederhana sehingga sebati dlm ikan tersebut (lg lama lg elok, tp kecilkan api) klu kurang masin atau masam tmbh sndiri ikut citarasa.
tutup api ketepikan.
Bahan utk gulai :
beberapa ketul kunyit hidup. (3 in) ikut citarasa
1 setgh in lengkuas
1 cm halia
7 -10 ulas bwg merah
2 - 3 ulas bwg putih
sedkt air.
~> ke semua bahan ini d blend lumat
beberapa ketul kunyit hidup. (3 in) ikut citarasa
1 setgh in lengkuas
1 cm halia
7 -10 ulas bwg merah
2 - 3 ulas bwg putih
sedkt air.
~> ke semua bahan ini d blend lumat
kmd sediakan bhn :
1 - 2 sdb rempah kari ikan
1 sdk serbuk ketumbar
1/2 sdk serbuk jintan manis
1/2 sdk serbuk jintan putih
1/2 cwn cili mesin
~> cara: masukkan ke semua bahan ini ke dlm bahan ini ke dlm yg tlh d blend td..ketepikan
1 - 2 sdb rempah kari ikan
1 sdk serbuk ketumbar
1/2 sdk serbuk jintan manis
1/2 sdk serbuk jintan putih
1/2 cwn cili mesin
~> cara: masukkan ke semua bahan ini ke dlm bahan ini ke dlm yg tlh d blend td..ketepikan
bahan lain:
1/2 kg santan pekat
sedikit nise keret
se cubit garam kasar. ( klu air rebusan krg masin)
cili besar hijau muda
1/2 kg santan pekat
sedikit nise keret
se cubit garam kasar. ( klu air rebusan krg masin)
cili besar hijau muda
cara memasak:
* tumis campuran bahan yg tlh d blend td hingga berbangkit bau.
** masukkan santan biarkan mendidih sekjp
*** masukkan ikan bersama air rebusan ikan, biarkan mendidih
**** masukkan nise dan cili hijau muda.
## jika terlalu pekat, masukkan sedkt air lagi mengikut kepekatan yg d ingini. kecilkan api masak sehingga pecah myk.
### jika terkurang masin,masam, manis .tmbh sndiri.!!! gulai ni sedap lemak2 msm masin2 sedkt
* tumis campuran bahan yg tlh d blend td hingga berbangkit bau.
** masukkan santan biarkan mendidih sekjp
*** masukkan ikan bersama air rebusan ikan, biarkan mendidih
**** masukkan nise dan cili hijau muda.
## jika terlalu pekat, masukkan sedkt air lagi mengikut kepekatan yg d ingini. kecilkan api masak sehingga pecah myk.
### jika terkurang masin,masam, manis .tmbh sndiri.!!! gulai ni sedap lemak2 msm masin2 sedkt
SELAMAT MENCUBA
:
No comments:
Post a Comment