Wednesday, 25 May 2016

Nasi beriani

RESEPI NASI BERIANI VERSI NOXXA
600 g/ 4 pot beras basmathi dibasuh dan ditos
3 sudu makan minyak sapi
1 sudu teh jintan manis
3 biji buah pala
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
6 biji bawang merah dimayang halus
3 ulas bawang putih dimayang halus
1 inci halia dimayang halus
3 sudu rempah beriani faiza
1 sudu jus oren
1/4 keping nissae/gula melaka/1sudu gula perang
1 ketul kiub ayam knorr
1 sudu garam
3 helai daun pandai disimpul
3 tangkai daun pudina
3 tangkai daun ketumbar
100ml susu cair
500 ml air
1 sudu teh pewarna kuning/saffron kalau ada
Cara2nya
Tekan butang stir fry, masukkan minyak sapi, masukkan 4 sekawan, jintan manis, bawang merah, halia, bawang putih. Bila naik bau masukkan rempah beriani faiza yang telah digaul dengan sedikit air. Tumis seketika hingga pecah minyak. Offkan stir fry sbb inner akan still panas. Masukkan sedikit air dahulu, daun pandan, nissae, garam, kiub ayam dan jus oren. Lps tu masukkan beras, kacau rata biar sebati ngan rempah. Masukkan susu cair, air, daun ketumbar dan daun pudina. Tutupkan periuk. Pastikan tombol di titik pressure. Tekan high pressure 3 min. Lps bunyi beep. Biarkan penutup dpt dibuka sendiri. Tak perlu keluarkan wap. Lps tu titikkan air saffron atau pewarna utk tambah keceriaan warna nasi... Walla siap..
Ohye..nasi beriani sedap kalau makan ngan ayam beriani, ayam masak merah, kurma ayam atau daging, dalca dan lain2..ikut selera memasing ye..kita makan ngan ayam sambal madu, acar mentah dan ayam beriani..
Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...