Friday, 27 May 2016

Talam suji

Talam Suji
Lapisan Bawah
160 gm tepung suji
3 sudu besar tepung gandum
100gm gula pasir
2 biji Telur Gred A
1 sudu teh garam
730gm santan(kalau santan kotak 250gm +480gm air paip
sedikit pewarna Egg Yellow
Lapisan Atas
120gm gula merah
40 gm gula pasir     } masak
1/2 cawan air
80gm gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 biji telur Gred A
500gm santan( 200 gm santan kotak+ 300gm air
1/2 sudu garam
Cara2...
1.Sebatikan semua bahan lapisan bawah.Masak diatas api kecil hingga naik wap.Kacau jgn biar berketul.Tutup api dan masuk kedalam loyang size 10x10.Dikukus lagi 20 minit.
2.Satukan semua bahan lapisan atas termasuk air gula merah.Tapis supaya tiada kotoran dari gula merah.Masak diatas api hingga naik wap.sama cara dengan lapisan bawah.
Bila lapisan bawah dah masak.Curah   lapisan atas keatas lapisan bawah.kukus lagi 20 min.
Biar 3-4 jam sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...