Friday, 27 May 2016

Roti gebu

Roti Lembut Gebu Sumber

BAHAN-BAHAN :

500 G TEPUNG HIGH PROTIEN 250 ML AIR SEJUK PETI
1 BIJI TELUR
30G G SUSU TEPUNG
80 G BUTTER @MAJERIN
1 SUDU KECIL GARAM
85GM GULA
1 PAKET YIS(11GM) CARA:
MASUKKAN SEMU BAHAN CECAIR KE DLM BREAD MAKER. MASUKKAN BAHAN2 KERING.SET NO 8 UTK DOUGH.
DAH SIAP KELUARKAN DOH DAN BENTUKKAN.
BIAR DOH NAIK SEKALI GANDA.
BAKAR SUHU 160C-15-20 MINIT.
MASA MEMBAKAR IKUT KEADAAN SUHU OVEN MASING2

Cara Mas ( Guna Mixer ) : 

satukan semua bhn2 kering kecuali garam dalam bowl. Masukan butter / marjerin, putar perlahan sambil masukkan telur, garam dan air sejuk.. Tukar speed laju dan putar lagi hingga doh licin, kental seperti gmbr dibawah.
Masukkan doh kedalam mangkuk besar, tutup dengan kain bersih lembab dan biar doh naik lebih kurang 45 minit.
Kluarkan, tumbuk2 dan uli doh sebentar menggunakan tangan dan terus bentukkan doh itu. Biarkan naik sekali lagi dan sapu kuning telur dan bakar selama 30 minit dengan suhu 150c.
Kluarkan roti dan sapu marjerin.. Sedia dimakan.. 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...