Friday, 27 May 2016

Pstri kentang

Pastry kentang
Inti:
5 bj kentang direbus dgn garam
Bawang besar potong
dadu
Cili padi(optional)
Pepper
Telor 2bj
1.lenyek kentang
2.masukkan kentang+bawang+cili padi+pepper ke dlm piyuk dan kacau rata.
3.lubangkn tengah,pecahkn telor.
4.bila telur dah masak.Gaul rata dgn bhn 2 td.
5.Tutup api dan ketepikan
Pastry:
1kg tepung
250 ml minyak
Air garam
1.gaul rata tepung +minyak
2.masukkn air garam secukup sehingga pastry konsistensi yg xmelekat di tgn.
3.Bentukkan bulat2 besar utk gelek dgn roller pin jd bulat sebesar piring kuih
4.masukkn inti yg dah siap masak td
5.tutupkan dgn sekeping lg tepung pastry yg tlh di gelek juga dan kelim tepi pastry mcm kelim karipap
6.goreng di dalm minyak yg sederhana panas
7.bila mkn sesuai di makan dgn sos cili/sos tomato.
Jemput cuba..


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...