NASI MAKLUBA (NASI TERBALIK)
BAHAN-BAHANNYA
2 KILO BERAS BASTMATHI
4 KILO KAMBING
TERUNG
BAWANG BESAR
SERBUK LADA HITAM
SERBUK KAYU MANIS
SERBUK SAFRON/KUNYIT
BUAH PELAGA
SERBUK CILI PAPRIKA
CARA-CARANYA
DENGAN MENGGUNAKAN PERIUK MAGIC , REBUS KAMBING ½ JAM ASINGKAN AIR DAN KAMBING
GORENG TERUNG HINGGA LAYU SAHAJA
GORENG BAWANG BESAR YANG DIPOTONG BULAT HINGGA LAYU
• MASUKKAN MINYAK SAYUR DALAM PERIUK
• MASUKKAN BAWANG MERAH YANG DIPOTONG KASAR (GORENG HINGGA KUNING)
• MASUKKAN TERUNG YANG TELAH SIAP DIGORENG
• SUSUN KAMBING ATAS TERUNG
• MASUKKAN BERAS* DAN RATAKAN ATAS KAMBING
• MASUKKAN AIR REBUSAN KAMBING
• UNTUK 2 KILO BERAS AIRNYA ADALAH 2 LITER MASUKKAN
• 1 SUDU BESAR SERBUK KAYU MANIS}
• 1 SUDU BESAR SERBUK SAFRON/KUNYIT} masukkan dalam Air rebusan kambing
• BUAH PELAGA 4 BIJI} + GARAM
• 1 SUDU BESAR SERBUK CILI PAPRIKA + GARAM }
*RENDAM BERAS DAN TOSKAN DAN MASUKKAN SERBUK LADA HITAM & AIR SAPRON/SERBUK KUNYIT
GAUL 1 SUDU BESAR DAN GAUL HINGGA RATA
MENGGUNAKAN PERIUK MAGIC
• MASUKKAN SEDIKIT MINYAK SAYUR/ZAITON
• SUSUN TERUNG YANG TELAH DIGORENG DIDALAM PERIUK
• MASUKKAN BAWANG YANG TELAH DIGORENG LAYU
• SUSUN KAMBING ATAS BAWANG
• MASUKKAN BERAS
• MASUKKAN AIR REBUSAN KAMBING
TUTUP PERIUK MAGIC , SET HIGH PRESURE DAN TEKAN 8 MINIT
TEKAN BUTTON START DAN TUNGGU HINGGA BUTANG BERALIH KEPADA 0.0
SELEPAS BUTTON PERIUK MENUNJUKKAN 0.0 , LEPASKAN ANGIN KAT BUTTON ATAS PERIUK
BUKA TUTUP PERIUK NASI, DAN NASI SIAP DIMASAK
TERBALIK KAN PERIUK DALAM DULANG UNTUK MELIHAT HASILNYA
“JADILAH NASI TERBALIK ATAU NASI MAKLUBA”
BAHAN-BAHANNYA
2 KILO BERAS BASTMATHI
4 KILO KAMBING
TERUNG
BAWANG BESAR
SERBUK LADA HITAM
SERBUK KAYU MANIS
SERBUK SAFRON/KUNYIT
BUAH PELAGA
SERBUK CILI PAPRIKA
CARA-CARANYA
DENGAN MENGGUNAKAN PERIUK MAGIC , REBUS KAMBING ½ JAM ASINGKAN AIR DAN KAMBING
GORENG TERUNG HINGGA LAYU SAHAJA
GORENG BAWANG BESAR YANG DIPOTONG BULAT HINGGA LAYU
• MASUKKAN MINYAK SAYUR DALAM PERIUK
• MASUKKAN BAWANG MERAH YANG DIPOTONG KASAR (GORENG HINGGA KUNING)
• MASUKKAN TERUNG YANG TELAH SIAP DIGORENG
• SUSUN KAMBING ATAS TERUNG
• MASUKKAN BERAS* DAN RATAKAN ATAS KAMBING
• MASUKKAN AIR REBUSAN KAMBING
• UNTUK 2 KILO BERAS AIRNYA ADALAH 2 LITER MASUKKAN
• 1 SUDU BESAR SERBUK KAYU MANIS}
• 1 SUDU BESAR SERBUK SAFRON/KUNYIT} masukkan dalam Air rebusan kambing
• BUAH PELAGA 4 BIJI} + GARAM
• 1 SUDU BESAR SERBUK CILI PAPRIKA + GARAM }
*RENDAM BERAS DAN TOSKAN DAN MASUKKAN SERBUK LADA HITAM & AIR SAPRON/SERBUK KUNYIT
GAUL 1 SUDU BESAR DAN GAUL HINGGA RATA
MENGGUNAKAN PERIUK MAGIC
• MASUKKAN SEDIKIT MINYAK SAYUR/ZAITON
• SUSUN TERUNG YANG TELAH DIGORENG DIDALAM PERIUK
• MASUKKAN BAWANG YANG TELAH DIGORENG LAYU
• SUSUN KAMBING ATAS BAWANG
• MASUKKAN BERAS
• MASUKKAN AIR REBUSAN KAMBING
TUTUP PERIUK MAGIC , SET HIGH PRESURE DAN TEKAN 8 MINIT
TEKAN BUTTON START DAN TUNGGU HINGGA BUTANG BERALIH KEPADA 0.0
SELEPAS BUTTON PERIUK MENUNJUKKAN 0.0 , LEPASKAN ANGIN KAT BUTTON ATAS PERIUK
BUKA TUTUP PERIUK NASI, DAN NASI SIAP DIMASAK
TERBALIK KAN PERIUK DALAM DULANG UNTUK MELIHAT HASILNYA
“JADILAH NASI TERBALIK ATAU NASI MAKLUBA”
No comments:
Post a Comment