KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE
Bahan utk lapisan cheese:
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
25 ml air
1 sudu besar tepung gandum
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
25 ml air
1 sudu besar tepung gandum
Cara :
Pukul cream cheese bersama dngn gula.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum.
Biarkan sebentar.
Pukul cream cheese bersama dngn gula.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum.
Biarkan sebentar.
Bahan utk kek:
Bahan A
1 cwn tepung gandum
1/3 cwn serbuk koko
1/2 sk soda bikarbonat
1 sk b/powder
Bahan A
1 cwn tepung gandum
1/3 cwn serbuk koko
1/2 sk soda bikarbonat
1 sk b/powder
Bahan B
1 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1/2 cwn myk masak @ butter dicairkan
1/2 cwn air panas suam
1/2 sk coffee/mocha emulco
1 biji telur A
1 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1/2 cwn myk masak @ butter dicairkan
1/2 cwn air panas suam
1/2 sk coffee/mocha emulco
1 biji telur A
Cara
Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn B dan gaul rata
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn B dan gaul rata
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
Cara membuat Kek Lapis Kukus Cream Cheese:
Panaskan air dlm periuk pengukus hingga mendidih.
Balut penutup periuk dgn kain utk mengelakkan air wap menitik ke dalam kek.
Tuang 1/2 bahagian kek coklat ke dalam loyang 7" yg dah digriskan dgn mentega dan dialas dgn baking paper.
Kukus selama 15 minit.
Tuangkan adunan cream cheese dan ratakan. Kukus selama 15 minit.
Kemudian tuangkan baki adunan kek coklat dan kukus lagi selama 20 minit (atau sehingga masak)
Biarkan sejuk dan keluarkan dr loyang.
Tuangkan ganache di atasnya dan biarkan seketika di dalam peti ais.
Sedia utk dihidangkan.
Panaskan air dlm periuk pengukus hingga mendidih.
Balut penutup periuk dgn kain utk mengelakkan air wap menitik ke dalam kek.
Tuang 1/2 bahagian kek coklat ke dalam loyang 7" yg dah digriskan dgn mentega dan dialas dgn baking paper.
Kukus selama 15 minit.
Tuangkan adunan cream cheese dan ratakan. Kukus selama 15 minit.
Kemudian tuangkan baki adunan kek coklat dan kukus lagi selama 20 minit (atau sehingga masak)
Biarkan sejuk dan keluarkan dr loyang.
Tuangkan ganache di atasnya dan biarkan seketika di dalam peti ais.
Sedia utk dihidangkan.
GANACHE SIMPLE
Bahan:
150gm coklat masakan~ dipotong kecil
1/4 cawan susu cair
1 sudu besar minyak (sayuran/masak) atau mentega
150gm coklat masakan~ dipotong kecil
1/4 cawan susu cair
1 sudu besar minyak (sayuran/masak) atau mentega
Cara:
Panaskan susu (kaedah double boiler) & coklat masakan.
Padamkan api dan kacau hingga coklat cair.
Masukkan minyak/mentega dan kacau sebati. Ketepikan.
Panaskan susu (kaedah double boiler) & coklat masakan.
Padamkan api dan kacau hingga coklat cair.
Masukkan minyak/mentega dan kacau sebati. Ketepikan.
No comments:
Post a Comment