Friday, 27 May 2016

Creampuff

CREAM PUFF
Kulit cream puff
Bahan:
1/2 cawan butter (125 gm)
1 cawan air (250 ml)
1 cawan gandum (150gm) dan
1/2 sudu teh garam diayak
3 biji telur b
sedikit esen vanila
Cara-cara:
- Masukkan butter dan air ke dalam bekas kmd didihkan atas api
- Bila butter larut masukkan tepung gandum yg diayak bersama garam
- Kacau laju-laju ketepikan dan biar sejuk sekejap
- gunakan KA mixer..pakai paddle
putarkn smpai dah suam..kemudian
Masukkan telur satu persatu
- masukkan esen vanila
- mix hingga rata
- paipkn atas loyang yg dilapikkn kertas yg dsapu mentega
- bakar suhu 180 selama 20 minit..
Bahan untuk inti:
250 ml air campur 250 ml susu
Butter 50 gm
Gula 120 gm
Vanila 1/2 sudu besar
Tepung jagung 30 gm
Tepung kastard 40gm
Susu cair 1/2 cawan atau 100 gm
Garam 1/4 sk
Cara-cara:
Masukkan semua bahan tadi dan masak dgn api sederhana kacau sehingga masak dan pekat
Masukkan semua bahan tadi dan masak dgn api sederhana kacau sehingga masak dan pekat

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...