CREAM PUFF
Kulit cream puff
Bahan:
1/2 cawan butter (125 gm)
1 cawan air (250 ml)
1 cawan gandum (150gm) dan
1/2 sudu teh garam diayak
3 biji telur b
sedikit esen vanila
Bahan:
1/2 cawan butter (125 gm)
1 cawan air (250 ml)
1 cawan gandum (150gm) dan
1/2 sudu teh garam diayak
3 biji telur b
sedikit esen vanila
Cara-cara:
- Masukkan butter dan air ke dalam bekas kmd didihkan atas api
- Bila butter larut masukkan tepung gandum yg diayak bersama garam
- Kacau laju-laju ketepikan dan biar sejuk sekejap
- gunakan KA mixer..pakai paddle
putarkn smpai dah suam..kemudian
Masukkan telur satu persatu
- masukkan esen vanila
- mix hingga rata
- paipkn atas loyang yg dilapikkn kertas yg dsapu mentega
- bakar suhu 180 selama 20 minit..
- Masukkan butter dan air ke dalam bekas kmd didihkan atas api
- Bila butter larut masukkan tepung gandum yg diayak bersama garam
- Kacau laju-laju ketepikan dan biar sejuk sekejap
- gunakan KA mixer..pakai paddle
putarkn smpai dah suam..kemudian
Masukkan telur satu persatu
- masukkan esen vanila
- mix hingga rata
- paipkn atas loyang yg dilapikkn kertas yg dsapu mentega
- bakar suhu 180 selama 20 minit..
Bahan untuk inti:
250 ml air campur 250 ml susu
Butter 50 gm
Gula 120 gm
Vanila 1/2 sudu besar
Tepung jagung 30 gm
Tepung kastard 40gm
Susu cair 1/2 cawan atau 100 gm
Garam 1/4 sk
250 ml air campur 250 ml susu
Butter 50 gm
Gula 120 gm
Vanila 1/2 sudu besar
Tepung jagung 30 gm
Tepung kastard 40gm
Susu cair 1/2 cawan atau 100 gm
Garam 1/4 sk
Cara-cara:
Masukkan semua bahan tadi dan masak dgn api sederhana kacau sehingga masak dan pekat
Masukkan semua bahan tadi dan masak dgn api sederhana kacau sehingga masak dan pekat
Masukkan semua bahan tadi dan masak dgn api sederhana kacau sehingga masak dan pekat
Masukkan semua bahan tadi dan masak dgn api sederhana kacau sehingga masak dan pekat
No comments:
Post a Comment