RESEPI ayam karamel
Bahan-bahan :-
*kepak ayam~12 ketul (dipotong 2)
*madu secukup rasa
bawang putih 3 ulas~diketuk
*halia sebesar ibu jari~diketuk
*kicap pekat~secukup rasa
*kicap manis~secukup rasa
*Gula,garam~secukup rasa
*minyak masak 1sudu kecil
*Sos cili ~ kalau yg suka pedas,
*kalau tak letak pun lagi sedap
Bahan-bahan :-
*kepak ayam~12 ketul (dipotong 2)
*madu secukup rasa
bawang putih 3 ulas~diketuk
*halia sebesar ibu jari~diketuk
*kicap pekat~secukup rasa
*kicap manis~secukup rasa
*Gula,garam~secukup rasa
*minyak masak 1sudu kecil
*Sos cili ~ kalau yg suka pedas,
*kalau tak letak pun lagi sedap
Cara Masakan :-
1.Panaskan kuali dengan minyak masak..minyak guna sikit je,masukan bawang putih dan halia yg diketuk tadi..tumis dgn suhu api kecik je..
2.Bila dah wangi bahan tumisan,masukan kepak ayam yg tadi,biarkan air ayam kering dlm 5minit,balek2 kan ayam tadi dlm kuali...(tak perlu tambah air kerana ayam tadi dah mengeluarkan stok ayam semulajadi)
3.Masukan madu,kicap manis,kicap pekat,gula ,garam, secukup rasa keatas ayam dlm kuali tadi..biarkan semua bahan-bahan mendidih menjadi sos yang agak pekat...(xperlu risau bila sos ayam kelihatan berbuih-buih dlm kuali hasil tindak balas madu tadi..)..
4.Masak ayam caramel selama 25minit sehingga..isi ayam agak empuk dan sos menjadi pekat.
.5.Sedia dihidangkan...boleh dimakan begitu saja..
1.Panaskan kuali dengan minyak masak..minyak guna sikit je,masukan bawang putih dan halia yg diketuk tadi..tumis dgn suhu api kecik je..
2.Bila dah wangi bahan tumisan,masukan kepak ayam yg tadi,biarkan air ayam kering dlm 5minit,balek2 kan ayam tadi dlm kuali...(tak perlu tambah air kerana ayam tadi dah mengeluarkan stok ayam semulajadi)
3.Masukan madu,kicap manis,kicap pekat,gula ,garam, secukup rasa keatas ayam dlm kuali tadi..biarkan semua bahan-bahan mendidih menjadi sos yang agak pekat...(xperlu risau bila sos ayam kelihatan berbuih-buih dlm kuali hasil tindak balas madu tadi..)..
4.Masak ayam caramel selama 25minit sehingga..isi ayam agak empuk dan sos menjadi pekat.
.5.Sedia dihidangkan...boleh dimakan begitu saja..
No comments:
Post a Comment