Resepi Apam Polkadot/Ladybird/Angrybird Kukus
3 biji telur dari peti sejuk (gred A)
275 gm tepung gandum (anggaran 2 1/2 cawan)
220 gm gula halus (anggaran 1 cawan)
3 sb creamcheese
150 ml susu segar/ susu cair (anggaran 3/4 cawan)
3 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
filling coklat (ikut citarasa)
275 gm tepung gandum (anggaran 2 1/2 cawan)
220 gm gula halus (anggaran 1 cawan)
3 sb creamcheese
150 ml susu segar/ susu cair (anggaran 3/4 cawan)
3 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
filling coklat (ikut citarasa)
Cara-caranya:
Masuk telur + gula + ovallete + cream cheese ke dlm bekas mixer dan pukul sampai kembang.Kemudian, dah kembang adunan tadi, masukkan susu + tepung + baking powder + esen vaniilla, pukul sampai kembang.Bahagikan adunan dan masukkan pewarna ikut kesukaan masing2.Masukkan adunan ke dalam mangkuk kertas, corakkan ikut citarasa korang (Boleh belajar cara lukis di entri Cik Tom :Cara Nak Lukis Resepi Apam Polkadot Versi LadybirdAkhir sekali, kukus selama 10-15 minit dengan api sederhana.Siap !!
*Tips: Kenapa apam jadi keras bila dah sejuk? tadi search2 kat google tejumpa tips apam tak keras di blog MamaMimi,“Antara rahsia apam anda gebu adalah ovalette diletakkan akhir sekali selepas tepung diputar sebati “
No comments:
Post a Comment