Cekidottt uolls...
Selamat Mencuba... 😝😝😝
SWEET BUN PANDAN 🍃
Bahan2...
400g tepung high protein
100g tepung gandum
80g gula halus
½ sk garam halus
5g yis kering
1 biji telur + 140g susu segar + air dr peti ais (timbang semua jdikn 250g)
80g marjerin
2 sk emulco pandan
1 sk pewarna hijau
Filling - Kaya paste
Cara2nya...
UNTUK DOH : Satukan semua bahan2 diatas kecuali marjerin ke dalam mangkuk adunan. Gunakan hook dan putar pada kelajuan sederhana hingga menjadi doh. Tambah marjerin dan terus memutar hingga mendapat doh yang kenyal dan elastik (doh memang agak lembut), tutup dengan plastik wrap dan biarkan 1 jam...
BREADMAKER : Masukkan semua bahan2 diatas ke dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh, tekan "on" dan tunggu hingga siap uli.. Uli 2 kali yee..
Tumbuk dok untuk membuang udara. Bahagikan kan doh kepada 50g yang sama besar, bubuh filling kaya, bulat2 kan doh dan susun dalam loyang 8x8x3" atau dlm cup.. Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar naik selama 45 minit - 1 jam...
Spray sedikit air atas permukaan roti or egg wash dan paipkan filling kaya (masukkan filling kaya dalam plastik bersih, dan gunting sedikit muncungnya) atas roti tadi.. Ikut lah style memasing yeaa...
BUN SWISS ROLL : Canai kn doh 300g - 400g spi nipis.. Sapu filling kaya ikot byk mne korg nak.. Gulung doh dan potong setebal 1 inchi.. Susun dlm cup n sapu telur atsnye.. Tunggu doh kembang sblom bakar yee..
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 20 - 30 minit.. Bila masak, keluar dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan... Lepas tu boleh lah makan ngn air kopi/teh jgn lupa yeaa...
No comments:
Post a Comment