[19/07 1:49 PM] Arina Amway: 📌 Ada 2 cara utk memasak kek iaitu steam kering (rasa sama spt membakar) & steam basah (mcm kukus biasa).
📌 kekdah steam kering adalah dengan memasukkan terus adunan kek atau kuih kedlm innerpot.
📌 masa adalah sekitar 20-25 minit STEAM. Akan bunyi bip sbb kering dr awal hingga masak. Abaikan bunyi itu😴😴
📌 masa yg diberi tu sebenarnya dh memasakkan bahagian bawah dn tepi kek/kuih tetapi tidak bahagian tengah. Tengah masih lembik kadang cair lagi.
📌 menambah masa steam bukanlah cara yg tepat kerana tambahan masa utk masakkan bahagian tgh akan menterlebih masakkan bahagian tepi dn bawah kek/kuih menjadikan kek/kuih kita hitam dn keras.
📌 utk memasakkan bhgn tgh td tu apabila habis masa steam tu jgn terus buka tudung walaupun bau kek/kuih kita amatlah menggoda tahap dewi... Just off button merah tu saja.
📌 biarkan kek/kuih td dlm periuk dgn tudung masih tertutup rapat. Biarkan panas dlm periuk td terus memasakkan kek/kuih td. Biar dlm 5-10 minit.
📌 selepas 10 minit dgn off dn masih tertutup , barulah buka tudung dn keluarkan innerpot dr periuk. Biarkn kek/kuih sebentar sehingga sejuk sedikit sblm dikeluarkn. Bersabaaaar... Jika x kluakan inner tu, bahagian bawah kek/kuih akan kehitaman sbb periuk masih panas.
📌 agak2 inner dh boleh pgg barulah kluakan kek/kuih kita... Walahhhh.. In shaa Allah jadi dn masak..😅😅
📌 jika kita steam kek secara steam basah atau steam bath. Caranya adalah dgn menggunakan pengalas berkaki atau ridai besi. Lapikla inner dgn kain jika ridai kita x pakai kasut plestik sbb takut calar... Jika ada kasut xya kain eh.
📌 letakkan air paras ridai dn acuan atau loyang kita di atas ridai tsbt. Tutup dn steam macam biasa. Masa yg std adalah sekitar 25-30 minit.
📌 jika air kering periuk akan bunyi bip... Yg ni kalau nak buka tudung tu hati2 sbb wap sangat panas.
[19/07 1:50 PM] Arina Amway: Ini kaedah kukus kek dgn puyuk noxxa ye👆
[19/07 1:51 PM] Arina Amway: Kek coklat keju kukus
==================
1 cawan gula castor
1 cawan susu cair
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak
1/2 cawan susu pekat
3 biji telur
1 cawan tpg gndum
1 sdt soda bikarbonat
Lapisan cheese
----------------
250 gm cheese tartura
60 gm gula castor (4 sdb)
25 ml air biasa (1 sdb)
25 gm tpg gandum (3 sdb)
1 telur
CARA
Mixer semua bhn di atas ...& tuang separuh adunan coklat ke dlm puyuk noxxa....fungsi STEAM 5 minit ....kemudian tuang adunan cheese...fungsi STEAM 5 minit juga....kemudian tuang adunan coklat ...fungsi STEAM 15 min.....siap
Utk adunan lbh gebu...gunakan KAid...😊
No comments:
Post a Comment