AYAM PERCIK NOXXA
BAHAN-BAHAN
1/2 ekor ayam potong 2 bahagian atau boleh guna bahagian lain
2 ulas bawang merah besar*
1 inci kunyit hidup*
1/2 inci halia*
3 tangkai lada kering*
3 batang serai dihiris*
Santan pekat 2 cawan * atau wani guna lebih kurang 600 ml santan cair..
Gula melaka 1/2 bahagian
2 Keping asam gelugur
Kesemua bahan bertanda * diblender
Bahan untuk perapan ayam
6 ulas bawang putih
1 inci halia
Tumbuk bawang putih dan halia beserta garam sampai lumat dan lumurkan pada ayam. Perap sekejap
CARA - CARA
1. Tuangkan bahan yang telah diblender ke dalam innerpot noxxa dan masukkan santan dan garam sikit.masukkan asam keping .kacau sekejap dan on kan noxxa setkan kepada mode "stir fry"
2. Kacau sehingga mendidih. Nampak mendidih,masukkan gula melaka dan stir fry lagi sampai gula melaka cair dan kuah nampak pekat sikit
3. Off kan noxxa sekejap, ambil separuh kuah percik letak dalam mangkuk, sebab nanti nak tuangkan atas ayam sikit masa nak bakar dalam oven
4. Ambil ayam yang telah diperap dan masukkan dalam noxxa, masukkan sekali sisa2 bahan perapan yang melekat kat bekas perapan..dalam periuk noxxa..tak nak bazir
5. Kacau sekejap,tutup periuk, pusing tombol ke arah " pressure" dan setkan kepada mode " high pressure" masa 8 minit dan on kan periuk.
6. Dah habis masa, off kan periuk dan pusing tombol ke arah " steam". Habis wap baru buka tudung. balikkan ayam ke sebelah lagi, kacau2 sikit dan tutup balik. Cara sama macam nombor 5.
7. Lepas habis masa, off kan, keluarkan wap dan ambil ayam pindah ke dulang pembakar.lumurkan ayam tadi dengan kuah percik yang telah disimpan tadi.
8. Masukkan dalam oven nak bagi garing sikit kat luar. Saya bakar guna api atas dulu lepas tu baru guna api bawah.
9. Kuah dalam innerpot boleh stir fry kan sekali lagi nak bagi kering dan pekat.. Boleh buat sebagai kuah nak makan dengan nasi.
NOTA
Kalau nak keluarkan kuah sikit boleh untuk tuang atas ayam nanti nak bakar, kalau tak nak pun tak apa.. lepas keluarkan ayam dari periuk,susun atas dulang..stir fry sampai kering sikit.. boleh tuang atas ayam.. masa nak bakar..
No comments:
Post a Comment