Tuesday, 14 June 2016

Apam mekar amway

APAM MEKAR AISKRIM SODA

Bahan-bahan:
-3 butir telur gred A
1  1/2 cawan gula pasir-boleh kurangkan kalau tak nak manis(ros letak satu cawan gula)
1 sudu teh ovellete
1 cawan air aiskrim soda F&N-guna jenama nie je tau!
3 cawan tepung gandum(saya guna tpg naik sendiri)
1/2 st baking powder-saya tambah beberapa titik esen pisang-untuk kurangkan hanyir telur(ros guna esen vanila)
beberepa jenis pewarna yang disukai(ros guna warna biru,ungu,pink dan hijau)-saya guna pink dan hijau(ros rasa nanti next time ros nak letak sikit baking powder kot,sbb nak apam ni naik lagi cantik,tp x try lg br bercadang)

Cara-caranya:-
Masukkan telur ke dalam mesin mixer bersama gula dan ovellate.
Pukul sehingga kembang dan gebu dengan kelajuan maksimum.
Masukkan air aiskrim soda dan pukul sehingga sebati.
Campurkan tepung gandum ke dalam adunan telur dan pukul sehingga sebati.
Titiskan esen pisang@vanila ke dalam adunan dan sebatikan.
Matikan suis mesin mixer,bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut kesukaan anda.
Sudukan adunan ke dalam cup bersaiz S(cup yg org guna buat almond london tu) sehingga hampir penuh cup.Jangan melimpah pulak.
Kukus dengan api besar selama 7 minit.(saya kukus 10-15 minit,sbb guna papercup cake yg besar)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...