Thursday, 19 May 2016

Siakap steam lemon

Resepi Ikan Siakap Stim Lemon
oleh : ciklaili.com
Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap
1 biji bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (hiris memanjang)
2 cawan air
1/2 sudu besar sos tiram
4 biji cili padi (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
1 biji lemon (diperah dan ambil jusnya)
2 biji tomato (dipotong 4)
1/2 biji lobak (hiris memanjang/bulat)
Gula dan garam secukup rasa
Minyak masak
Cara-caranya :
-  Panaskan minyak. Masukkan bawang dan halia. Tumis sekejap.
-  Masukkan air dan sos tiram. Kemudian masukkan pula cili, serai dan ikan.
-  Seterusnya, tuangkan perahan jus lemon di atas ikan. Biarkan seketika.
-  Kemudian, masukkan tomato dan lobak.
-  Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Terbalikkan sebelah ikan apabila sudah masak.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
* Resepi ini dimasak menggunakan pemanggang ajaib. Boleh juga guna pengukus atau kuali besar.
Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...