Resepi Ikan Siakap Stim Lemon
oleh : ciklaili.com
oleh : ciklaili.com
Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap
1 biji bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (hiris memanjang)
2 cawan air
1/2 sudu besar sos tiram
4 biji cili padi (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
1 biji lemon (diperah dan ambil jusnya)
2 biji tomato (dipotong 4)
1/2 biji lobak (hiris memanjang/bulat)
Gula dan garam secukup rasa
Minyak masak
1 ekor ikan siakap
1 biji bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (hiris memanjang)
2 cawan air
1/2 sudu besar sos tiram
4 biji cili padi (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
1 biji lemon (diperah dan ambil jusnya)
2 biji tomato (dipotong 4)
1/2 biji lobak (hiris memanjang/bulat)
Gula dan garam secukup rasa
Minyak masak
Cara-caranya :
- Panaskan minyak. Masukkan bawang dan halia. Tumis sekejap.
- Masukkan air dan sos tiram. Kemudian masukkan pula cili, serai dan ikan.
- Seterusnya, tuangkan perahan jus lemon di atas ikan. Biarkan seketika.
- Kemudian, masukkan tomato dan lobak.
- Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Terbalikkan sebelah ikan apabila sudah masak.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
- Panaskan minyak. Masukkan bawang dan halia. Tumis sekejap.
- Masukkan air dan sos tiram. Kemudian masukkan pula cili, serai dan ikan.
- Seterusnya, tuangkan perahan jus lemon di atas ikan. Biarkan seketika.
- Kemudian, masukkan tomato dan lobak.
- Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Terbalikkan sebelah ikan apabila sudah masak.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
* Resepi ini dimasak menggunakan pemanggang ajaib. Boleh juga guna pengukus atau kuali besar.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment