Thursday, 19 May 2016

Nasi ketam

3 biji bawang besar
2 biji bawah putih
Sebuku ibu jari halia
Satu sudu kecil jintan mnis
1 sudu kecil rempah kari apa2 je
Blend semua
2 batang serai diketuk
2 helai daun kunyit di carik2
5 helai daun limau purut dihiris halus
Ghee atau minyk zaitun 3 sudu
Ketam 5 ekor potong 2
Goreng serai dan dan limau purut selama 5 mnt
Masukkan bhn2 blend semua..goreng sampai naik bau
Masukkan beras  stgh kilo dan air mineral 2 botol kecil...
Masukkan ketam yg tlh diperap dgn garam, daun kunyit dan serbuk lada hitam stgh jam sblm..
Tekan high pressure 7 mnt...
Sambal 
2 biji tomato
2 biji bwg besar
2 potong nenas
2 sudu minyak zaitun
Garam
Gula
Dan air perahan lemon sebiji...
Blend semua....dan blh mkn dgn nasi...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...