Lasagna
- Bahan-bahan untuk buat inti daging:
@ Bawang besar dan bawang putih tu tumbuk. Nak cincang halus-halus pon boleh
@ 1 mangkuk tomato puree. Tak kesah lah jenama apa Kimball ke,Prego ke
@ 1 tin cendawan butang (dicincang)
@ 400g daging cincang
@ Serbuk black pepper dan oregano
@ Sos cili (2 sudu besar)
@ Sedikit garam
@ 1 mangkuk tomato puree. Tak kesah lah jenama apa Kimball ke,Prego ke
@ 1 tin cendawan butang (dicincang)
@ 400g daging cincang
@ Serbuk black pepper dan oregano
@ Sos cili (2 sudu besar)
@ Sedikit garam
- Bahan-bahan untuk buat sos putih:
@3-4 sudu besar tepung gandum
@Buttercup (setengah)
@Keju Cheddar (setengah)
@Fresh milk (600ml)
@Garam secukup rasa
@Buttercup (setengah)
@Keju Cheddar (setengah)
@Fresh milk (600ml)
@Garam secukup rasa
#Cara masak daging senang je,macam masak sos spagheti tu. Haa camtu lah. Tumis bawang sampai naik bau,letak daging cincang,tuang tomato puree,garam secukup rasa,serbuk oregano dan black pepper,masuk kan cendawan dan dua besar sos cili. Gaul kan.
- Cara nak buat sos putih:
@Guna api yang sangat kecik
@Cairkan butter,masukkan susu 600ml
@3-4 sudu besar tepung gandum
@setengah keju cheddar
@sedikit garam dan gaulkan
@Cairkan butter,masukkan susu 600ml
@3-4 sudu besar tepung gandum
@setengah keju cheddar
@sedikit garam dan gaulkan
Gaul kan je eh, jangan sampai dia berketul-ketul pulak
Lapisan bawah sekali letak inti daging, lepastu kepingan lasagna,letak inti daging balek dan letak sos putih
Lapisan bawah sekali letak inti daging, lepastu kepingan lasagna,letak inti daging balek dan letak sos putih
Ulang 3 kali. Macam ni ah cara dia. kepingan lasagna >> inti daging >> sos putih
bakaq 180 15-20mnt
Tips: bawah sekali letak inti daging supaya dia tak melekat. Jangan letak kepingan lasagna dulu. Nanti nak potong susah, melekat-lekat
No comments:
Post a Comment