Friday, 27 May 2016

Kek karot

Carrot Cake versi Food processor
Bahan2:
Bahan A
5 biji telur, asingkan putih dan kuning.
Putar putih telur sehingga jadi meringue, hard peak
Bahan B
Perahan 1 biji lemon direndam bersama 80gm dried mix fruit..
Bahan C
Sagat sebiji carrot seberat 200gm
Bahan D
- 5 kuning telur, pukul bersama:
- 250gm butter,
- 200gm gula (boleh kurangkan manis) sehingga kembang.
Bahan E
- Masukkan 250gm tepung,
- 1 sudu teh soda bikarbonat,
- 1 sudu besar baking powder double Action
- 1 sudu teh serbuk cinnamon
- 80 gm walnut
Masukkan bahan / gaul (bilah doh) bahan D + E
+ Bahan C + Bahan B..
Akhir sekali kaup balik dengan meringue..
Bakar suhu 170 selama 45minit..
Walllaaaa.. jemput makan..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...