Thursday, 19 May 2016

Hokaido chifon cupcake

HOKKAIDO CHIFFON CAKE
■ 4 biji telur..asing putih dan merah
A.
55 gm tepung jagung
20 gm tepung kastard
1 sdt baking powder
Satu semua bahan - ayakkan
B.
40 ml susu segar
40 ml minyak sayur
1 sdt esen vanila
Satukan semua bahan
C.
4 biji telur merah
30 gm gula castor
1. Satukan bahan C, kacau gunakan whisk shj...
2. Kacau hgga mnjd putih
3. Masukkan bahan B kacau sebati
4. Masukkan A sedikit demi sedikit hgga sebati...ketepikan
D.
4 biji putih telur..pasti tiada sebarang minyak atau air pd mangkuk
80 gm gula castor
1/4 sdt garam
1. Pukul putih telur mggunakan mixer high speed hgga jd kembang dan berbuih
2. Masukkan gula dan garam...pukul lg hgga soft peak bertanduk (merringue)
■ mula mncampurkan putih telur ke dlm mangkuk  A (adunan A+B+C)
■ gunakan senduk@spatula jgn guna mixer
■ kaup balik adunan sedikit demi sedikit hgga kedua2 adunan sebati...
■ Bakar pd suhu 180...20 minit
Bahan inti Cream kastard
1 sdb tepung gandum
1 sdb tepung kastard
4 sdb gula castor
200 ml susu segar
1 biji telur
1 sdt esen vanila
1 sdb mentega
■ Satukan semua bahan..masak dgn api sederhana panas...
■ Terus kacau adunan hgga likat dan pekat
■ Bila aduan mula meluap..kacau dn ttup api
■ Sejukan inti tersebut

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...