HOKKAIDO CHIFFON CAKE
■ 4 biji telur..asing putih dan merah
A.
55 gm tepung jagung
20 gm tepung kastard
1 sdt baking powder
Satu semua bahan - ayakkan
A.
55 gm tepung jagung
20 gm tepung kastard
1 sdt baking powder
Satu semua bahan - ayakkan
B.
40 ml susu segar
40 ml minyak sayur
1 sdt esen vanila
Satukan semua bahan
40 ml susu segar
40 ml minyak sayur
1 sdt esen vanila
Satukan semua bahan
C.
4 biji telur merah
30 gm gula castor
4 biji telur merah
30 gm gula castor
1. Satukan bahan C, kacau gunakan whisk shj...
2. Kacau hgga mnjd putih
3. Masukkan bahan B kacau sebati
4. Masukkan A sedikit demi sedikit hgga sebati...ketepikan
2. Kacau hgga mnjd putih
3. Masukkan bahan B kacau sebati
4. Masukkan A sedikit demi sedikit hgga sebati...ketepikan
D.
4 biji putih telur..pasti tiada sebarang minyak atau air pd mangkuk
80 gm gula castor
1/4 sdt garam
4 biji putih telur..pasti tiada sebarang minyak atau air pd mangkuk
80 gm gula castor
1/4 sdt garam
1. Pukul putih telur mggunakan mixer high speed hgga jd kembang dan berbuih
2. Masukkan gula dan garam...pukul lg hgga soft peak bertanduk (merringue)
2. Masukkan gula dan garam...pukul lg hgga soft peak bertanduk (merringue)
■ mula mncampurkan putih telur ke dlm mangkuk A (adunan A+B+C)
■ gunakan senduk@spatula jgn guna mixer
■ kaup balik adunan sedikit demi sedikit hgga kedua2 adunan sebati...
■ Bakar pd suhu 180...20 minit
■ gunakan senduk@spatula jgn guna mixer
■ kaup balik adunan sedikit demi sedikit hgga kedua2 adunan sebati...
■ Bakar pd suhu 180...20 minit
Bahan inti Cream kastard
1 sdb tepung gandum
1 sdb tepung kastard
4 sdb gula castor
200 ml susu segar
1 biji telur
1 sdt esen vanila
1 sdb mentega
■ Satukan semua bahan..masak dgn api sederhana panas...
■ Terus kacau adunan hgga likat dan pekat
■ Bila aduan mula meluap..kacau dn ttup api
■ Sejukan inti tersebut
1 sdb tepung gandum
1 sdb tepung kastard
4 sdb gula castor
200 ml susu segar
1 biji telur
1 sdt esen vanila
1 sdb mentega
■ Satukan semua bahan..masak dgn api sederhana panas...
■ Terus kacau adunan hgga likat dan pekat
■ Bila aduan mula meluap..kacau dn ttup api
■ Sejukan inti tersebut
No comments:
Post a Comment