Friday, 27 May 2016

Favorate recepies



HOKKAIDO CHIFON CUPCAKES


4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder

4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster

Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar
Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras
Atau boleh juga gunakan cawan muffin

Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. Kemudian di ayak 3 kali
Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje
Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.
Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata

Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)

Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.
Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik
Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama

Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80% penuh
Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek

Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
Keluarkan dari oven bila kek masak
Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk
Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag.

CREAM CUSTARD
1 sudu besar tepung 
1 sudu besar tepung jagung 
4 sudu besar gula 
200ml (1 cup) susu segar 
1 biji telur (L size) 
1 sudu besar mentega 
1 sudu teh esen vanila - ita tambah

Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk. 
Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
Masukkan telur dan kacau lagi. 
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. 
Masak sehingga pekat. 
Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. 

Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.

Description: C:\Users\user\Desktop\Gambar resepi\IMG-20140608-WA0013.jpg


CHEESE CAKE

A)500gm cream cheese
    50 gm gula kastor
B)230gm whipping cream
C)5 bj telur kuning
D)120gm gandum
E)1 bj parutan kulit lemon-kalau x de no hal
F)5 bj telur putih
   120 gm gula kastor
   1 sudu teh jus lemon-x de pun x pe
Cara2
-pukul putih telur F hingga kembang.tambah gula n jus lemon.biarkan...untk pukul telur putih pastikan semua alat kering...nak tahu kembang telur putih bila telangkup bekas ia x jatuh....hati2 kan mandi dgn telur putih
-putar A hingga lembut
-campurkan B dan putar hingga x berbintil2
-masukkan C dan putar hingga sebati
-masukkan D n E- kacau hingga sebati
-masukkan adunan telur putih n adun hingga sebati dgn adunan keju
-masukkan dlm loyang...boleh selang seli dgn blueberry/oreo/strawberry
-bakar 150c selama 1 jam
-suhu n masa pembakaran bergantung pd oven masing2
-bakar dgn cara double boiler sbb cheese cepat hangit
-ini resepi asas...n org panggil cheese bogel sbb x de dasar
Selamat mencuba!!!
CREAMPUFF

2cwn air
2cwn tpg nk sdri
4sdb mjrn(1cwn)
4-5bj tlr

CARA~pnskn air dan majerin higga ddh
kmd kclkn api
masukkan gndm pdmkn api
kcu hingga sebati tunggu suam
masukkan tlr sbj-sbj kcu hingga sbt.

INTI:
2sdb kstd
8oz air(sgls)
8ozsusu cair
gula 4-5 sdb,
telur 1bj,
mjrn 1sdb.

CARA~mskn semuanya * api prlhn
kacau higga msk(lama skt)
Biarkan sejuk kmd gunting pastri dtengah kmd
masukkan intinya
klu x nak masuk telur dlm intipun xpe
Description: C:\Users\user\Desktop\Gambar resepi\IMG-20140722-WA0062.jpg



RESEPI KEK PISANG CUMO BOH DLM CUPCAKES...
Bahan:-
4 biji telur
1 cawan majerin
1 cawan gula
2 cawan gandum
1 cawan pisang
1 sk esen vanilla
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
Sedikit jus lemon

LAVA CHEESE CAKE- VANILLA

Bahan A-cairkan

115 gram butter

Bahan B

150g tpg gandum/superfine
90 g tpg jagung
10g baking  powder
150g gula castor
9 biji telur
70g ovellete
75 g air sejuk peti ais
1 tsp vanilla#
# boleh diganti dgn strawbery emalco klu nk buat perasa strawbery
#atau emalco perasa lain

Cara:
1. Cairkan bhn A
2. Pukul bhn B sampi kembang dan gebu +-5minit
3. Campur bhn A pukul hingga sebati.
4. Masukkan dlm loyang 15x15x1.5, bakar suhu 150 degree

FILLING(LAVA)

Bhn A
500 g cream cheese
500 g susu pekat
Bhn B
360 g susu segar
280 whipping cream
Pukul bhn A hingga sebati dan masukkan bhn A sikit2
HIASAN
250g cheddar cheese sagat habiskan utk semua bekas

RED VELVET 

Bahan (1) 
Buttermilk: 
240ml susu segar 
2sb pewarna merah 
1sb cuka 

Bahan 2 
125gm butter 
160gm gula kastor 
2bj telor gred B 
1sk esen vanila 

Bahan 3 
250gm tpg naik sendiri 
1/2 garam 
1sk double action baking pwdr 
2sb serbuk koko 

Bahan 4 
1sk soda bicarbonate 
1sb cuka 

Cara 
Campurkan semua bahan 1 
Campurkan semua bahan 2 pukul hingga gebu. Campurkan semua bahan 3 dalam bekas berasingan. Kaup balik bahan 3 dn bahan 1 dalam mangkuk adunan bahan 2. Dalam mangkuk kecil satukan soda bicarbonate dan cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balik sehingga sebati. Bakar selama 20mnt suhu 170 darjah celcius 
Description: C:\Users\user\Desktop\Gambar resepi\IMG-20140818-WA0063.jpg

ROTI LEMBUT GEBU
500 G TEPUNG HIGH PROTIEN
250 ML AIR SEJUK PETI
1 BIJI TELUR
 30G G SUSU TEPUNG
80 G BUTTER @MAJERIN
1 SUDU KECIL GARAM
 85GM GULA
1 PAKET YIS(11GM)
CARA: MASUKKAN SEMU BAHAN CECAIR KE DLM BREAD MAKER. MASUKKAN BAHAN2 KERING.SET NO 8 UTK DOUGH. DAH SIAP KELUARKAN DOH DAN BENTUKKAN. BIAR DOH NAIK SEKALI GANDA.BAKAR SUHU 160C-15-20 MINIT.. MASA MEMBAKAR IKUT KEADAAN SUHU OVEN MASING2 Cara Mas ( Guna Mixer ) : Mas satukan semua bhn2 kering kecuali garam dalam bowl. Masukan butter / marjerin, putar perlahan sambil masukkan telur, garam dan air sejuk.. Tukar speed laju dan putar lagi hingga doh licin, kental seperti gmbr dibawah... Masukkan doh kedalam mangkuk besar, tutup dengan kain bersih lembab dan biar doh naik lebih kurang 45 minit... Kluarkan, tumbuk2 dan uli doh sebentar menggunakan tangan dan terus bentukkan doh itu. Biarkan naik sekali lagi dan sapu kuning telur dan bakar selama 30 minit dengan suhu 150c. Kluarkan roti dan sapu marjerin.. Sedia dimakan..


KEK EPAL
Description: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBSragbrq0zBGiihXrKxqjQ0i0-tPrKpxMcbQoICKYxh7HJY5ZPBGxeg22l2TnXMqy76fTEiLgCB9ElTmBZUlqkdaet1gC1COczu4-iSO19WbNx93Yq2y6znlAcTl402Y86VVDvY8R7Q/s640/IMG-20141011-WA0019.jpg
1g beras merah nasi dagang (tak perlu direndam)
air secukupnya ( sekadar tenggelam beras nasi dagang)
santan setengah kg
garam secukup rasa
sedikit halba
3 - 5 ulas bawang merah yg telah di mayang ( ikut citarasa)
1 inci halia yg telah dimayang halus

cara-cara:

masukkan beras nasi dagang ke dalam periuk noxxa
masukkan air sekadar tenggelam beras tersebutk
tutup tudung periuk
pastikan penanda high pressure tombol bertentangan dengan titik di depannya
tekan 2 @ 3 kali (2 @ 3 minit)di butang high presure tekan on.(butang berwarna merah) tanda ia berfungsi iaitu apabila nyalaan merah tidak berkelip. tungga hingga habis tempoh dan berbunyi bib !!!!
tekan off di butang merah
kmd tekan steam sebyk 2 kali kmd  tekan on kmd tungggu hingga habis ttempoh dan bunyi bib
pusing tombol yg ada tanda steam bertentangan dgn titik, wap akan keluar ke atas.
biarkan wap keluar hingga habis
buka tudung periuk noxxa dengan memusingkan ke sebelah kanan
masukkan santan yang telah bercampur dengan garam dan halba serta bawang dan halia
gaul hingga rata
tutup tudung periuk
lakukan sebagaimana steam di atas mula2 tekan off kmd tekan team 1 kali on biarkan sehingga habis tempoh dan berbunyi bib kmd pusing tombol yg bertanda steam utk d keluarkan wap
anda boleh juga boleh memasukkan halba,, bwg halia selepas steam tutup tudung supaya berbangkit bau.selepas itu boleh diangkat untuk d makan


KENTANG PUTAR

 kentang rebus tu panas2 lenyek dgn butter + garam sikit + fresh milk sikit + lada hitam sket

Gravy
1 biji bwg putih(cincang halus) 1sudu butter ,1 kiub pati ayam,lada hitam sulah,skit tepung jagung dn air....cairkn butter tumis bwg putih hgga garing,masukkn air,lada sulah dn kiub biarkn mndidih msukkn tepung jagung utk pekatkn...msk hgga pekat..

LASAGNA
Bahan-bahan untuk buat inti daging:
@ Bawang besar dan bawang putih tu tumbuk. Nak cincang halus-halus pon boleh
@ 1 mangkuk tomato puree. Tak kesah lah jenama apa Kimball ke,Prego ke
@ 1 tin cendawan butang (dicincang)
@ 400g daging cincang
@ Serbuk black pepper dan oregano
@ Sos cili (2 sudu besar)
@ Sedikit garam
Bahan-bahan untuk buat sos putih:
@3-4 sudu besar tepung gandum
@Buttercup (setengah)
@Keju Cheddar (setengah)
@Fresh milk (600ml)
@Garam secukup rasa
Cara masak daging senang je,macam masak sos spagheti tu. Haa camtu lah. Tumis bawang sampai naik bau,letak daging cincang,tuang tomato puree,garam secukup rasa,serbuk oregano dan black pepper,masuk kan cendawan dan dua besar sos cili. Gaul kan.
Cara nak buat sos putih:
@Guna api yang sangat kecik
@Cairkan butter,masukkan susu 600ml
@3-4 sudu besar tepung gandum
@setengah keju cheddar
@sedikit garam dan gaulkan
Gaul kan je eh, jangan sampai dia berketul-ketul pulak
Lapisan bawah sekali letak inti daging, lepastu kepingan lasagna,letak inti daging balek dan letak sos putih
Ulang 3 kali. Macam ni ah cara dia. kepingan lasagna >> inti daging >> sos putih
bakaq 180 15-20mnt
Tips: bawah sekali letak inti daging supaya dia tak melekat. Jangan letak kepingan lasagna dulu. Nanti nak potong susah, melekat-lekat

BUTTERCREAM
200g krimwell
100g butter
150g gula aising(ayak.bbrp x @ hgga halus)
2sb susu manis
1sk esen vanila
Pukul krimwell,butter & esen vanila hgga kembang.kemudian mskkan susu manis pukul lg.kemudian mskkan gula aising sedikit demi sedikit sambil putar hgga well blend...biarkan sebentar dlm fridge brlah boleh deko pd kek

APAM MEKAR
3 cawan tepung gandum
3 biji telur
1 1/2 cawan gula ( boleh kurangkan klu xnk manis)
1 sudu kecil ovellatte
1 cawan aiskrim soda
mix telur&gula sampai kembang...masukkan ovellate..putar lg...
Masukkan tepung gandum & aiskrim soda berselang seli sampai habis...
Last sekali bahagikan beberapa bahagian Dan letak pewarna...
Sebelum tu panaskan dulu kukusan dgn api besar...
Letak penuh adunan didalam acuan 
Kukus selama 10-15 mnt


AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERSSUMBER

Bahan-bahan

1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
Bahan-bahan untuk make up ayam :
3 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 atau 3 sudu besar sos lada hitam
2 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam Knorr
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar herba campuran
1 1/2 sudu teh garam halus
Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.Sedikit mentega

Cara-cara
Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air
dan kisar.Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan
.Perap selama 1 1/2 jam.
Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang.
Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. 
Semasa membakar, selepas
1/2 jam pertama, 
sapukan ayam dengan minyak
T dan campuran rempah yang menitis. 
Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
Hidangkan bersama kentang goreng,
coleslaw dan kentang putar.

MACARONI SPIRAL KEJU BAKAR

Bahan2

2 cawan macaroni
1 cawan spiral
1 biji bawang besar holland*
1 biji tomato*
2 biji bawang putih*
200 g daging cincang
3 biji cendawan butang tin
3 sdb sos spagetti
2 sdt garam
3 sdb minyak zaiton
1 cawan air 
*dipotong dadu

Cara2nya
Masukkan minyak zaiton dalm periuk magic, tumis bawang outih, bawang besar holland dan tomato. Tumis sehingga layu..masukkan cendawan butang n sos spagetti. Lepas tu masukkan macaroni n spiral. Kacau sebati. Masukkan air dan garam. Off stir fry. Tutup tudung periuk n hp 5 min. Biarkan tudung dapat dibuka sendiri.
Bahan2 sos
2 cawan susu segar/ susu penuh krim
2 sdb tepung gandum
2 keping keju cheddar
Sedikit garam dan gula
Cara masak
Masukkan bahan2 di atas dalam satu periuk. Kacau sehingga sebati dan keju cair.
Masukkan sos ke dalam macaroni dan spiral yang telah masak. Pukul 3 biji telur masukkan juga ke dalam periuk. Akhir sekali taburkan keju mozarella ikut citarasa. Saya buat 3 gengam, cili merah yang dihiris halus dan daun ketumbar. Steam 10-15 min.



ROTI WORLD / BREAD BOWL

Bahan Doh

170ml air suam
250gm tepung roti / high protein
65gm tepung gandum / multipurpose
2 sudu besar shortening / lemak sayur
3 sudu teh gula kastor
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu besar susu tepung
1 1/2 sudu teh yis segera

Cara  :
1.  Satukan semua bahan kecuali shortening dan air di dalam mixer.  Menggunakan hook, putar dengan speed perlahan, masukkan air sedikit demi sedikit hingga doh bergumpal, masukkan shortening dan putar selama 10 minit hingga menjadi doh yang lembut.
2.  Bahagikan doh kepada dua bahagian.  Bulatkan doh dan tutup dengan plastik atau bekas selama 30 minit sehingga doh mengembang.
3.  Leser dulang pembakar dengan shortening, apabila doh mengembang, tekan untuk mengeluarkan angin, kemudian bulatkan kembali.  Letak di atas dulang pembakar, rehatkan selama 15 minit lagi hingga doh mengembang.  Sapu dengan susu sejat pada permukaan doh.
4.  Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu di rak bawah pada suhu 160C selama 30 minit atau sehingga roti keperangan.
5.  Apabila roti telah sejuk, potong bahagian atasnya.
6.  Keluarkan isi roti, tetapi tinggalkan sedikit di bahagian bawahnya untuk mengelakkan sup bocor.
7.  Hidangkan dengan sup di









KEK SPAN CHEESE

bahan=bahan A:
125 gm cheese
75gm butter yg tlh d cairkan
cara:
Pukul cheese dan butter hingga sebati.ketepikan
bahan B:
5 biji telur segar
150gm tepung naik sendir
50 ml freshmilk atau fullcream yang sejuk
100gm gula klu nk manis tambah lg sedikit
18gm Ovellate

cara:
1-pukul semua bahan B hinggakembang tp jgn terlalu lama nati berderai kek tu
2-masukkan esen vanila
3- Ambil lbh krg satu senduk
bhg B ke dlm A kacau dgn spatula hingga sebati.kmd masukkan sedikit bhn B dlm bahagian A kacau hgga sebati teruskan hingga hbs
4-bakar dgn suhu 40-45mnt mengikut kesesuaian oven
CREAMPUFF

2cwn air 2cwn tpg nk sdri 4sdb mjrn(1cwn)4-5bj tlr CARA~pnskn air+mjn>ddh>kclkn api+ gndm pdmkn api kcu>sbt>tgg suam+tlr sbj-sbj kcu>sbt.INTIΔ=2sdb kstd 8oz air(sgls)8ozsusu cr gula 4-5 sdb, tir 1bj, mjrn 1sdb.CARA~mskn semuanya * api prlhn kcu>msk(lama skt)>sjk>gntg pstri dtgh+
intinya

KEK CHOC MOIST  ZUERA

Bhn 1 (cairkan dlm piyuk noxxa)
=============
2 cwn minyak masak
2 cawan gula caster
1 tin susu cair
1 st vanila esen
Lps cair masukkan 4 biji telur yg telah dipukul manja. Slps itu masukkan  bhn2 ayak iaitu tepung 2 cwn, serbuk koko 1 cwn serbuk penaik 1srmt dan soda bicarbonate 1st
Stim 15mnt
Topping cara zuera
250 coin choc
50ml fresh milk
1sb butter
Double boiler then tuang sampai meleleh

APAM GULA HANGUS

Resepi bahan 1 : 1cawan gula, 1 cawan air panas, 1 sudu makan planta.
Cairkan gula atas api, kemudian masukkan air pan as sedikit demi sedikit, kemudian tutup api, masukkan planta kacau hingga sebati.
Bahan 2 : 4 bj telur, 1 cawan susu pekat, 1 cawan tepung gandum, 2 sudu soda bikabonat, 1 sudu esen vanilla,
Cara : pukul telur sehingga kembang, kemudian masukkan susu pekat Dan esen vanilla, kemudian masukkan tepung gandum Dan soda bikarbonat yang telah diayak ( putar perlahan), kemudian masukkan bahan 1 (yg tlh disejukkan).
Biarkan selama 2-3jam
Last skali baru boh DLM periuk noxxa dalam mode steam selama 30 minit.
**bunyi beep beep akan berbunyi semasa proses steam, abaikan kerana proses steam berlaku:-)


NASI LEMAK HP
2 ulas bawang putih
2 bj bawang besar
1 kg cili kering
Asam keping
Garam
Gula
Ikan Bilis
Minyak
Cara- cara;
Stir fry bawang putih dan bawang merah
Masukkan cili kering, garam, gula.
Hp 3 minit
Masukkan ikan bilis dan asam keping
Hp 2 min
Telur rebus
Hp 1 min utk 60 biji telur

ROASTED CHICKEN
1. serbuk brown sos, sos tomato, sos cili, kicap.
2. Masuk dlm plastik.. ready utk diperap 1 jam , rehat dan serap pelan2 rempah dalam plastik..
2. Masukkan ayam  dalam periuk (keluarkan plastik). Dada ayam hala ke permukaan dalam periuk. Tak perlu masuk air.
3. tambah air dlm plastik perap ayam.. sket jer utk cair rempah perap yg lekat di plastik tu..
4. HP ayam 8 minit. Siapp...
Dlm periuk akan ada kuah lagi, bleh wat cicah ngan ayam..
1. ambik kuah dlm periuk tu... campurkan ngan serbuk brown sauce n sliced bwg kuning...masak till pekat...dah blh tuang atas ayam jadi gravy
2. kalu nk rasa black pepper tambahkan 1-2 sudu besar coarse bpepper. ....jadi blackpepper sos
3. kalu nk wat mushroom sos... rendam mushroon kering tu dlam air panas n tuang air rendam dlm minyak ayam dlm noxxa + brown sos td....

DODOL:
1 cwn santan pekat
1cwn air gula merah
1 cwn tepung pulut
1 sudu besar tepung beras
Stim 7minit. Pastu stir fry 5minit atau hingga pekat.. kalu nak dodol tu tahan lama.. sambung stim 2minit lagi, ulang 2x.

NASI DAGANG GUNA HP 
Beras basuh je.buh dlm Piuk magic kite tuh.air 2/3 dari ruas jari..atas beras. 
Tutup. 
High pressure 4minit dlu.tekan ON. 
Titik atas penutup sama kat Pressure. 
Bile dah masak terus release tuas yg pressure ke steam.bagi wap keluar dlu sampai habis.bile dah senyap bunyi wap pon habis.baru buka penutup. 
Thrn masukkn santan..halia..bawang dan halba..kacau sebati.. 
Then tutup semula.STEAM 6 minit..tekan ON.. 
Tuas atas penutup pon kat titik Steam ye.. 
Selamat mencuba kak yah.. 
mEsti sedap ni..

DONAT

500gm high protein
3 sudu besar margerin
3 sb susu tepung
3 ab gula
garam stgah sudu kecil
air 250ml
yis 11gm
sebiji telur
cara
uli ngn breadmaker program no 10 selama 30mnit
atau mix dengn kitchenaid guna attachement k
selama 10mnit sehingga gebu. keluarkan
bahagi doh..tekad dgn acuan donat tinggalkan 10-15mnit utk doh nail pastu goreng slm mimyak yg bnyak guna periuk noxxa atau kuali biasa.utk hasil garing dan kuning yg cantik goreng dalam periuk anjaib noxxa.
selamat mencuba


RESIPI NASI ARAB DAN REMPAH KABSAH

Bahan dan Kaedah
1 ekor ayam/kambing/daging
Beras basmathi 3 pot
Air
2sudu masak
1sudu minyak sapi
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
5 labu bawang - dipotong dadu
3 ulas bawang putih - dipotong dadu
1 biji tomato - dikisar
2 sudu tomato puri
sedikit kunyit
2 sudu rempah KABSA kalau tiada boleh buat sendiri rempah kabsa ni..
campuran rempah untuk buat rempah kabsa
Bahan - bahan:
1 sudu makan bunga cengkih **
1 sudu makan lada hitam **
1 sudu makan jintan manis **
1 sudu makan jintan putih **
2 sudu makan biji ketumbar **
1 sudu makan buah pelaga **
1 sudu buah pelaga hitam (black cardamom pods) **
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh kunyit
Cara penyediaan:
1. Goreng tanpa minyak bahan2 yg bertanda ** sehingga naik bau dan angkat.
2. Kemudian kisar semua bahan sehingga hancur.
3. Simpan rempah yg telah dikisar didalam bekas yg kedap udara.
Jika tiada buah pelaga hitam, boleh gantikan dgn buah pelaga biasa. Serbuk rempah ini boleh juga digunakan pada semua masakan ala arab termasuklah ayam dan daging.

Lemon 1biji hitam / kering - menusuk tengah
1biji lada merah (lada merah / capsicum) - dipotong dadu
1batang lobak merah, dihiris halus
sedikit lada hitam atau serbuk
2batang besar cili merah - tidak memotong
beberapa kismis
garam secukup rasa
Rendam beras basmathi dengan air biasa selama 30 hingga 60 minit.
Parit dan rendam dengan air mendidih selama 15 minit dan saliran.
Panaskan kuali dengan minyak masak kemudian masukkan minyak sapi.
Tumis bawang dan bawang putih sehingga wangi dan campakkan sebatang kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga.
Tambah ayam, kunyit, rempah-ratus kabsa, tomato paste, tomato puri, capsicum, lobak merah dan campuran di dalam periuk.
Kemudian campakkan lemon dan hitam garam secukup rasa taburkan dengan kismis.
Tambah air dan menambah cukup beras mendidih telah disalirkan sebelum ini.
Tutup periuk ketat dan api kuat selama kira-kira 10minit sehingga air menjadi kurang / kering.
Buangkan cili merah besar ke dalam periuk. Adakah Karis Karis nasi dengan sudu, tetapi sedikit menggunakan belakang sudu berhati-hati supaya bahawa beras tidak neraka.
Jika air kelihatan mentanakkan beras menambah lebih banyak air ditambah perlahan-lahan air panas yang menggelegak dan periuk penutup.
Selepas kering dengan api sederhana selama 15 minit.
Angkat ayam dan bakar dalam 10minit 5-dalam kerajang aluminium dengan kepanasan 200'c.
Sos - Kisar tomato, cili hijau besar, batang ketumbar, gula, garam dan diperah limau kuning


BAHAN UNTUK REMPAH KABSA
4 sudu besar ketumbar
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
2 sudu  besar cengkih
2 sudu  besar buah pelaga
2 sudu  besar lada hitam
2  biji buah keras

BAHAN UNTUK MEMERAP AYAM KABSAH
Kesemua rempah di atas disangai hingga berbau wangi dengan api yang sederhana lebih kurang 10 minit. Cara yang mudah untuk memastikan rempah yang disangai sudah sempurna ialah dengan memicit biji ketumbar. Apabila kita dapat menghancurkan dengan senang, bermakna rempah itu sudah boleh dikisar. Simpan rempah yang telah dikisar halus ke dalam bekas  kedap udara.
Rempah-rempah yang digoreng hingga Wangi dan garing
1 ekor ayam potong 6 atau ikut suka
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
3 inci halia di mesin
2 sudu rempah kabsah
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu serbuk cili
3 helai bay leaf
1 kiub ayam knor
garam dan gula secukup rasa
 

KEK KUKUS PRUNE

Bahan-bahan:
250gm butter
2 cwn tepung naik sendiri
1 cwn gula caster
1/4 tin besar susu pekat manis
5 biji telur
20 biji buah prunes, diblend halus dgn 100ml air
5 biji buah prunes, dihiris kasar
Cara-cara:
1. Didihkan air dalam pengukus.
2. Putar butter, gula halus dan susu pekat hingga sebati.
3. Masukkan telur satu per satu.
4. Masukkan prunes yg dikisar halus.
5. Kaup balikkan tepung. Jangan terlebih putar.
6. Masukkan prunes yg dihiris kasar.
7. Gris loyang dengan sedikit butter dan alaskan dengan kertas greaseproof.
8. Tuangkan adunan dan letak beberapa biji prunes di atas adunan sebagai
hiasan.
9. Kukus selama 1 1/2jam.
** Balut tutup pengukus dengan kain supaya air tidak menitis ke atas kek.
10. Biarkan kek sejuk seketika sebelum dipotong.



MUFFIN PANDAN

Bahan-bahan:
200gm tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikabonat
1/2 tsp garam halus
120gm gula castor
200ml santan kelapa (dalam kotak)
100ml minyak jagung
2 biji telur
*1 tsp pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau)
*1/2 tsp pandan essence
Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc.
Nota :
*Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis ya .
Cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.
2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam
sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.
3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua
bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).
4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya.
5. Bakar selama 20minit.





PANCAKE
ingredients:
1 cup plain flour
1 cup milk
1 tbsp sugar
1 egg
1 tbsp imitation vanilla
2 tsp baking powder
how to:
mix everything together in a large bowl.
using a spoon/spatula, mix them together until they form a smooth batter.
preheat a non-stick pan, over low-medium heat.
melt butter in pan, make sure pan is greased all over.
using a ladle, pour batter onto pan, and smooth it out to your desired size using the back of the ladle.
leave it on the pan until all bubbles are formed in the batter.
using a turner (non-metal if you're using non-stick pan), flip the pancake over.
leave it for a few seconds, then take it out of the pan.
wipe out the pan with paper towel, and melt butter and grease the pan all over (if you are not using non-stick pan, you have to grease it with butter every time) and repeat until you've finished all the batter.
pancakes are best eaten with maple syrup and melted butter.


CAPPUCCINO PANCAKE

Bahan:
1 1/2 cawan susu
4 sudu besar cuka/jus lemon
2 cawan tepung serbaguna/gandum biasa
3 - 4 sudu besar gula castor
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonate
1/2 sudu teh garam
2 biji telur A
1 sudu besar cappuccino paste ~ boleh dibeli di kedai bakeri
4 sudu besar butter ~ dicairkan
Cara:
Masukkan cuka/jus lemon kedalam susu. Kacau sedikit dan biarkan lebih kurang 5 minit (kaedah ni menghasilkan buttermilk)
Dalam satu mangkuk yg besar, ayakkan tepung, baking powder, soda bikarbonate dan garam.
Masukkan gula dan kacau hingga rata.
Pukul sedikit telur dgn garfu, masukkan butter dan cappuccino paste. Kacau.
Masukkan pula bancuhan susu tadi dan kacau hingga sebati.
Tuangkan bancuhan cecair kedalam mangkuk berisi bahan2 kering tadi.
Kacau hingga adunan sebati. * Perapkan adunan 10 - 15 min utuk mendapatkan hasil pancake yg cantik dan gebu
Panaskan nonstick frying pan dgn api yg sederhana panas dan tuangkan sesenduk adunan, biarkan dlm keadaan membulat dan masak hingga keluar buih2 pada permukaannya dan balikkan.
Masak hingga pancake masak dan angkat.
Hidangkan pancake dgn jem/butter/sos coklat/madu/golden syrup /susu pekat manis atau apa2 yg disukai.



NASI BERIANI

Bahan-bahan ( 8 minit sahaja )
2-3 sb minyak sapi + sedikit minyak masak
1 labu bawang besar di mayang
2-3 labu bawang putih di mayang
sedikt halia di hiris halus sedikit rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, pelaga, bunga lawang n cengkih)
2-3 helai daun salam (bay) keringsepaket rempah beriani (saya guna cap MAGGI atau IMAN)
sedikit serbuk kunyit utk warna kuning yg cantik
garam secukup rasa
1 kilo beras seeloknya beras Basmathi
kismis dan gajus
1 caw susu cair
Cara-cara
on kan stir fry dan masukkan minyak sapi
bila dah panas tumis 4 sekawan sehingga wangimasukkan bawang besar, putih n halia...
tumis hingga layu
masukkan rempah n goreng hingga garing sket
masukkan beras, air dan susu...ikut sukatan biasa
masak nasi masukkan juga garam, daun bay dan kunyit
tukar ke function high pressure..tutup dan pressure selama 8 minit
bila dah cukup masa
lepas kan stim, buka dan masukkan kismis dan gajus...pastu keep warm sehinga masa makan


BIHUN GORENG
- Stir fry n tumis bhn. 
- masuk air 3 cwn utk sebungkus bihun 400gm (bihun tak perlu rendam.. bilas jer) 
- kacau bihun biar separas dgn air 
- tabur sayur atas bihun.. lapiskan.. 
- off stir fry. Tutup tudung periuk. 
- tekan stim 3x.. 3minit. (Check Tombol stim pada titik yg betul.. ) 
- dah siapppp.. bihun goreng 3 minit. 

------- 

Kalu 2 bungkus, air 6 cawan.. steam 5 minit je

NASI MAKLUBA (NASI TERBALIK)

BAHAN-BAHANNYA

2 KILO BERAS BASTMATHI
4 KILO KAMBING
TERUNG
BAWANG BESAR
SERBUK LADA HITAM
SERBUK KAYU MANIS
SERBUK SAFRON/KUNYIT
BUAH PELAGA
SERBUK CILI PAPRIKA

CARA-CARANYA

DENGAN MENGGUNAKAN PERIUK MAGIC , REBUS KAMBING ½ JAM ASINGKAN AIR DAN KAMBING
GORENG TERUNG HINGGA LAYU SAHAJA
GORENG BAWANG BESAR YANG DIPOTONG BULAT HINGGA LAYU
• MASUKKAN MINYAK SAYUR DALAM PERIUK
• MASUKKAN BAWANG MERAH YANG DIPOTONG KASAR (GORENG HINGGA KUNING)
• MASUKKAN TERUNG YANG TELAH SIAP DIGORENG
• SUSUN KAMBING ATAS TERUNG
• MASUKKAN  BERAS* DAN RATAKAN ATAS KAMBING
• MASUKKAN AIR REBUSAN KAMBING

• UNTUK  2 KILO BERAS AIRNYA ADALAH 2 LITER MASUKKAN
• 1 SUDU BESAR SERBUK KAYU MANIS​​}
• 1 SUDU BESAR SERBUK SAFRON/KUNYIT​​} masukkan dalam Air rebusan kambing
• BUAH PELAGA  4 BIJI​​​​}    + GARAM
• 1 SUDU BESAR  SERBUK CILI PAPRIKA + GARAM ​}
*RENDAM BERAS DAN TOSKAN DAN MASUKKAN SERBUK LADA HITAM & AIR SAPRON/SERBUK KUNYIT  
GAUL  1 SUDU  BESAR DAN GAUL HINGGA RATA

MENGGUNAKAN PERIUK MAGIC
• MASUKKAN SEDIKIT MINYAK SAYUR/ZAITON
• SUSUN TERUNG YANG TELAH DIGORENG DIDALAM PERIUK
• MASUKKAN BAWANG YANG TELAH DIGORENG LAYU
• SUSUN KAMBING ATAS BAWANG
• MASUKKAN BERAS
• MASUKKAN AIR REBUSAN KAMBING
TUTUP PERIUK MAGIC , SET HIGH PRESURE DAN TEKAN 8 MINIT
TEKAN BUTTON START DAN TUNGGU HINGGA BUTANG BERALIH KEPADA 0.0

SELEPAS BUTTON PERIUK MENUNJUKKAN 0.0 , LEPASKAN ANGIN KAT BUTTON ATAS PERIUK
BUKA TUTUP PERIUK NASI, DAN NASI SIAP DIMASAK
TERBALIK KAN PERIUK DALAM DULANG UNTUK MELIHAT HASILNYA
“JADILAH NASI TERBALIK ATAU NASI MAKLUBA”











No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...