Resepi Biskut Semperit
Bahan2 :
250 gm butter
2 biji kuning telur
1 cwn gula aising
1 cwn tepung jagung
1 1/2 cwn tepung kastard
2 1/2 cwn tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
ceri merah secukupnya (utk 90 - 100 biskut )
250 gm butter
2 biji kuning telur
1 cwn gula aising
1 cwn tepung jagung
1 1/2 cwn tepung kastard
2 1/2 cwn tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
ceri merah secukupnya (utk 90 - 100 biskut )
Cara2:
1. Kacau butter,gula,telur, & esen vanilla kacau sebati dgn menggunakan senduk kayu
2. Masukkan semua jenis tepung,sedikit2 & uli hingga jadi doh
3 .Terap menggunakan acuan semperit,dan hias dgn ceri merah
4. Akhir sekali,bakar pd suhu 180'c api atas bawah selama 15 -20minit
1. Kacau butter,gula,telur, & esen vanilla kacau sebati dgn menggunakan senduk kayu
2. Masukkan semua jenis tepung,sedikit2 & uli hingga jadi doh
3 .Terap menggunakan acuan semperit,dan hias dgn ceri merah
4. Akhir sekali,bakar pd suhu 180'c api atas bawah selama 15 -20minit
Nota:
1. Sukatan 1 cwn= 100gm
2. Warna tepung kastard memainkan peranan kpd keserian biskut.Ada kalanya tepung kastard bewarna pudar,sy syorkan tepung kastard jenama nona @ bird custard
3. Petua supaya bunga tak jatuh selepas bakar,letakkan aduan yg sudah diterap dibawah kipas biar terkena angin selama 15 minit
1. Sukatan 1 cwn= 100gm
2. Warna tepung kastard memainkan peranan kpd keserian biskut.Ada kalanya tepung kastard bewarna pudar,sy syorkan tepung kastard jenama nona @ bird custard
3. Petua supaya bunga tak jatuh selepas bakar,letakkan aduan yg sudah diterap dibawah kipas biar terkena angin selama 15 minit
========================================
Dikongsi Oleh: Siti Hajar Hashim
Dikongsi Oleh: Siti Hajar Hashim
Resepi mee kuning noodle maker
Resepi mee kuning noodle maker
Bahan
Tepung gandum 400gm
garam secubit
Air + minyak 5 gm
telur 1 biji + dan
pewarna jadikan 140ml semuanya.
garam secubit
Air + minyak 5 gm
telur 1 biji + dan
pewarna jadikan 140ml semuanya.
Cara
Masuk tepung dan tutup.pastu.on.kan butang on tu
Masukkn semua
bahan dan pewarna tadi jadi kan semua140 ml d atasnya.
Dan walaaaa...
Masukkn semua
bahan dan pewarna tadi jadi kan semua140 ml d atasnya.
Dan walaaaa...
Mee akn keluar sendiri
Laksa dengan noxxa mee maker
150gm tepung ubi
150gm tepung beras
50gm tepung jagung
50gm tepung gandum
160ml air panas
150gm tepung beras
50gm tepung jagung
50gm tepung gandum
160ml air panas
Tuang air pelan2 sampai habis.
Rebus sehingga laksa terapung, lalukan dgn air biasa. sejat dan tos kan.
No comments:
Post a Comment