bahan:
1g beras merah nasi dagang (tak perlu direndam)
air secukupnya ( sekadar tenggelam beras nasi dagang)
santan setengah kg
garam secukup rasa
sedikit halba
3 - 5 ulas bawang merah yg telah di mayang ( ikut citarasa)
1 inci halia yg telah dimayang halus
cara-cara:
masukkan beras nasi dagang ke dalam periuk noxxa
masukkan air sekadar tenggelam beras tersebutk
tutup tudung periuk
pastikan penanda high pressure tombol bertentangan dengan titik di depannya
tekan 2 @ 3 kali (2 @ 3 minit)di butang high presure tekan on.(butang berwarna merah) tanda ia berfungsi iaitu apabila nyalaan merah tidak berkelip. tungga hingga habis tempoh dan berbunyi bib !!!!
tekan off di butang merah
kmd tekan steam sebyk 2 kali kmd tekan on kmd tungggu hingga habis ttempoh dan bunyi bib
pusing tombol yg ada tanda steam bertentangan dgn titik, wap akan keluar ke atas.
biarkan wap keluar hingga habis
buka tudung periuk noxxa dengan memusingkan ke sebelah kanan
masukkan santan yang telah bercampur dengan garam dan halba serta bawang dan halia
gaul hingga rata
tutup tudung periuk
lakukan sebagaimana steam di atas mula2 tekan off kmd tekan team 1 kali on biarkan sehingga habis tempoh dan berbunyi bib kmd pusing tombol yg bertanda steam utk d keluarkan wap
anda boleh juga boleh memasukkan halba,, bwg halia selepas steam tutup tudung supaya berbangkit bau.selepas itu boleh diangkat untuk d makan
Saturday, 11 October 2014
Nasi dagang guna periuk noxxa
Labels:
COOKING RECIPES
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment