Beef stew Noxxa
1/4 cawan + 1 sudu besar tepung serbaguna
Garam
lada hitam ditumbuk kasar
1.5kg daging lembu dipotong kiub
3 sudu besar minyak masak
1 biji bawang Holland - dicincang kasar
2 sudu besar tomato puree
4 cawan air
2 kiub stok daging
2 helai daun bay
4 tangkai daun thyme
3 batang lobak merah sederhana saiz
2 batang daun celery - dipotong kecil
4 biji kentang - dipotong dadu
1 cawan kacang peas hijau dalam tin
Garam
lada hitam ditumbuk kasar
1.5kg daging lembu dipotong kiub
3 sudu besar minyak masak
1 biji bawang Holland - dicincang kasar
2 sudu besar tomato puree
4 cawan air
2 kiub stok daging
2 helai daun bay
4 tangkai daun thyme
3 batang lobak merah sederhana saiz
2 batang daun celery - dipotong kecil
4 biji kentang - dipotong dadu
1 cawan kacang peas hijau dalam tin
Cara membuat
- Campurkan 1/4 cawan tepung serbaguna dengan dua sudu kecil garam dan sedikit lada hitam. Gaulkan daging yang telah dipotong kiub tadi bersama tepung tersebut.
- Panaskan minyak gunakan fungsi stir fry (sf) ,toskan daging tadi dan masukkan ke dalam periuk noxxa. Masak hingga daging sedikit keperangan,angkat dan ketepikan.
- Masih menggunakan fungsi sf, masukkan bawang holland,sedikit garam dan lada hitam..tumis sehingga layu. Kemudian masukkan tomato puree, gaul sehingga sebati.
- Masukkan 1 sudu besar tepung serbaguna dan kacau sebati lebih kurang seminit supaya tepung benar benar masak.
- Kemudian, masukkan daging tadi,air,kiub stok daging,daun bay dan daun thyme.
- Tutup periuk noxxa (pastikan periuk sudah kurang haba) tekan high pressure 15-25 minit (bergantung kepada kekenyalan daging) tombol • titik pada pressure. Selepas noxxa berbunyi lepaskan steam (titik • pada steam,baru buka penutup)
- Setelah daging empuk, masukkan kentang,lobak merah dan celery. Tutup semula periuk tambah hp 5 - 7.(bergantung pada saiz kentang)
- Akhir sekali,masukkan kacang peas,kacau dan tambah garam dan lada ikut citarasa anda.
- Campurkan 1/4 cawan tepung serbaguna dengan dua sudu kecil garam dan sedikit lada hitam. Gaulkan daging yang telah dipotong kiub tadi bersama tepung tersebut.
- Panaskan minyak gunakan fungsi stir fry (sf) ,toskan daging tadi dan masukkan ke dalam periuk noxxa. Masak hingga daging sedikit keperangan,angkat dan ketepikan.
- Masih menggunakan fungsi sf, masukkan bawang holland,sedikit garam dan lada hitam..tumis sehingga layu. Kemudian masukkan tomato puree, gaul sehingga sebati.
- Masukkan 1 sudu besar tepung serbaguna dan kacau sebati lebih kurang seminit supaya tepung benar benar masak.
- Kemudian, masukkan daging tadi,air,kiub stok daging,daun bay dan daun thyme.
- Tutup periuk noxxa (pastikan periuk sudah kurang haba) tekan high pressure 15-25 minit (bergantung kepada kekenyalan daging) tombol • titik pada pressure. Selepas noxxa berbunyi lepaskan steam (titik • pada steam,baru buka penutup)
- Setelah daging empuk, masukkan kentang,lobak merah dan celery. Tutup semula periuk tambah hp 5 - 7.(bergantung pada saiz kentang)
- Akhir sekali,masukkan kacang peas,kacau dan tambah garam dan lada ikut citarasa anda.
No comments:
Post a Comment